Eén van mijn wijnreizen trok mij naar het zuiden van Nederland, Zeeland. Bij Zeeland denk ik aan verse Oosterscheldekreeft en mosselen eten. Wat ik niet wist, is dat er hier ook prachtige wijnen worden gemaakt die aansluiten bij de zilte zaligheden van Zeeland.

Wijnhoeve de Kleine Schorre ligt in Dreischor en heeft maar liefst tien hectare wijnstokken en is daarmee de grootste wijngaard in Nederland. Het is opvallend dat hier voornamelijk de druivenrassen worden geteeld die in de Elzas voorkomen. Het zijn de druivenrassen pinot gris, pinot blanc, rivaner en auxerrois. Auxerrois is een oud druivenras dat vermoedelijk uit Lotharingen afkomstig is. De naam komt van het graafschap Auxerrois. De druif is zeer geschikt voor de bodem en het Limburgse klimaat.

In het glas schenk ik een beetje wijn in, wals het vocht en ruik de geuren van Zeeland. In de smaak proef ik de frisheid van de zee die zich vertaalt in een strakke zuiverheid. Een mooie zuurgraad met een afdronk die mij doet denken aan ons Nederlandse klimaat. Voor het eerst proef ik een wijn uit eigen land. Ik ben er trots op dat er in Nederland zulke mooie wijnen worden gemaakt!