In het voorjaar 2015 vertrok ik voor een paar weken naar Chili en landde met het vliegtuig in Santiago. Vandaar was het allereerst een uitdaging om met openbaar vervoer bij de wijnhuizen te komen, die meestal op afgelegen plekken liggen in de valleien. Via importeurs uit Nederland had ik bezoeken geregeld in Casablanca en Colchagua Valley. Bij wijnhuis Quintay werd ik hartelijk ontvangen, leerde over de kuststreek en de aroma’s die zich ontwikkelen in sauvignon blanc die knisperfrisse wijnen geeft. Het geheim van de wijnen in Chili zit in lage kosten voor arbeid en altijd gunstige weersomstandigheden waardoor de druiven fenolisch rijp worden. Dit betekent bij de rode druiven dat de tannines zacht zijn. Voor mij is dat de herkenning in Chileense wijnen geworden, soepel, toegankelijk, warm en uitgerijpte tannines.

Bijzonder was het bezoek aan het grote wijnbedrijf Montes waar ik een proeverij kon meemaken met de baas Aurelio Montes. De proeverij was in een ruime zaal met overal ramen waar je direct uitkeek over de heuvels met aanplant van weelderige wijnranken. Zelfs de topcuvees stonde op de proeflijst zoals Taita en Purpel Angel, de parels van Aurelio, wijnen die overigens ook goed kunnen ouderen. Want in Chili zijn de wijnmakers steeds meer met terroir bezig en zoeken naar de juiste heuvels, liggingen en druivenrassen. Deze wijnen van hoge kwaliteit kunnen moeiteloos een aantal jaren doorrijpen.

Bij het wijnhuis l’Apostolle zag ik hoe vrouwen uren achter elkaar doorwerkten om met de hand de bessen van de trossen te ontstelen. Alles erop gericht om zo hoog mogelijke kwaliteit te waarborgen. In mijn zoektocht kwam ik ook in aanraking met een paar jonge wijnmakers die haar hun mooiste fles carmenere lieten proeven. Carmenere is dé druif die het in Chili heel goed doet en in geur en smaak doet denken aan groene paprika. Het gevaar dat op de loer ligt, is dat deze druif wrang smaakt dat de groene tonen de overhand nemen. Maar deze jonge wijnmakers hadden afgekeken bij l’Apostolle en ook met de hand de bessen van de trossen geplukt. Rijpe druiven en twee jaar houtrijping gaf zo’n smaakgenot dat ik het erop waagde en een paar flessen in haar rugzak mee naar huis nam.