Het is druk op de proeverij. Mensen stromen naar binnen, de tafel in de hal staat vol met standaard proefglazen en in de verte zie ik rijkelijk gevulde tafels vol met flessen wijn. ‘Wat kan ik voor u doen?’, zegt de vrouw aan de balie met een vriendelijke lach. ‘Weet u of er nog een plek vrij is in de masterclass?’, vraag ik. ‘Ik ga voor u kijken, misschien is er iemand uitgevallen, de masterclass om half één bedoelt u?’ ‘Ja,’ is mijn antwoord, maar ik weet eigenlijk helemaal niet precies wat de inhoud van deze masterclass is.

Ik loop de zaal van de masterclass binnen en voor de deelnemers staan op een tafel glazen klaar op een placemat. In het midden van de rij neem ik plaats en bestudeer de glazen van verschillende vormen en grootte. De docent begint zijn verhaal, het gaat over de geschiedenis van het glazenmaken. Langzaam wordt het mij duidelijk dat deze masterclass niet over wijn, maar over wijnglazen gaat. Niet onbelangrijk, want wat voor wijn hoort in welk glas?

Nu weet ik dat een witte wijn meestal in een kleiner taps toelopend glas hoort en een rode wijn in een groter glas. Maar waarom eigenlijk en wat doet het met de smaak? We krijgen een Californische chardonnay in een glas dat ik een ‘bolleke’ noem. Groot, open aan de bovenkant. We walsen de wijn in het glas en ruiken de typische chardonnay-kenmerken van tropisch fruit en wat vanille van de houtlagering. De wijn laat tranen achter in het glas en is mollig. Ik spoel de wijn en proef dat er een prachtige zuurgraad in mijn mond achterblijft.

Daarna schenken we deze chardonnay over in het proefglas dat taps toeloopt. Het is verbazingwekkend. In de geur slaat het fruit helemaal dood en in de smaak smaakt de wijn te zoet. Hoe kan dat? Door het weidse karakter van het ‘bolleke’ komen de fruitaroma’s volledig tot hun recht. En dit glas zet je breed aan in de mond. Aan de zijkant van je tong zitten je zuur-smaakpapillen waardoor de zuurgraad extra in de wijn wordt bevestigd.

Eenzelfde proef doen we met een pinot noir uit de Bourgogne in een glas dat onderin rond en bol is, maar taps toeloopt. Het rode fruit van de pinot noir komt hierin stuivend naar voren, in de smaak heeft hij zachte zuren, mooi in balans. Daarna schenken we deze wijn in een echt bordeauxglas, groot en wijd van boven. Het fruit van de pinot noir verdwijnt in de lucht en in de smaak is hij zuur en wrang.

Volgens de docent worden in restaurants met de juiste glazen voor de juiste wijnen, meer wijn verkocht omdat de smaak perfect naar voren komt. Ik geloof hem meteen en ben erg blij als we te horen krijgen dat we alle mooie glazen als cadeau mee naar huis mogen nemen.