Aan weerszijden van de weg staan wijnranken, het is heet, het stof waait onder de auto door. We arriveren bij Viu Manent in Colchagua Valley, Chili, een familiebedrijf dat bekend staat om zijn honderd jaar oude wijnstokken van malbecdruiven. Christian, ontvangt me en we wandelen door de zaal met de geschiedenis van de familie Viu Manent. Overal hangen foto’s, inmiddels is de derde generatie wijn aan het maken.

Christian is een viticulturist en ik vraag wat hij precies doet. Hij legt uit: ‘Een viticulturist zorgt voor het hele proces in de wijngaard, van de wortels tot de top van de plant, zodat de druiven goed groeien. Wanneer de druiven worden geoogst, neemt de wijnmaker het over. Een viticulturist en de wijnmaker moeten altijd goed samenwerken.’

Met paard en wagen hobbelen we de wijngaarden in, onderweg naar de oude malbec. De koetsier trekt met ferme slag aan de leidsels en de paarden komen tot stilstand. Christian neemt me mee langs de ranken het veld in, waar een diep gat is gegraven. We dalen af in de gedroogde klei en vanaf de onderkant is het heel goed te zien hoe verfijnd de wortels zijn vertakt tot zeker zeven meter onder de grond. De oude knoesten komen gedraaid boven de aarde uit.

Ik vraag aan Christian hoe het komt dat oudere wijnstokken hoge kwaliteitswijnen produceren. Hij vertelt: ‘De wijnstokken verliezen hun groeikracht na ongeveer hun dertigste levensjaar. Dit betekent dat de plant minder produceert, maar de druiven die groeien zijn geconcentreerd, vol en sappig van smaak. Je kan het met oudere mensen vergelijken, minder productief maar met meer wijsheid en levenservaring.’ Tja, dat klinkt logisch denk ik bij mijzelf.

Christian vertelt dat ze zorgvuldig met het irrigatiesysteem in de wijngaard om moeten gaan, zodat de planten niet teveel water krijgen. Omdat de wijnranken van de malbec zo oud zijn en de wortels wel tot 7 meter diep in de grond zitten, worden de velden twee keer per jaar overstroomd, het water trekt heel diep de grond in. De wortels zoeken hun weg naar het water.

In de proefruimte staan glazen en flessen opgesteld. De etiketten zien er vrolijk uit met gekleurde tekeningen. De naam van de wijnen is Secreto. ‘De betekenis van Secreto is de manier van wijn maken. Iedere fles draagt een geheim met zich mee, want behalve het hoofd-druivenras zit er nog tot maximaal 15 procent een ander druivenras. We vertellen niet welke, zegt Christian met een glimlach op zijn gezicht. Op de etiketten staan figuurtjes uitgebeeld die zich verstoppen.’

En dan mag ik proeven: ‘De malbec geurt naar zwarte bramen, pruimen en lichte caramel, de smaakt is zacht en rond, glijdt zo soepel door mijn keel. Een heerlijke zwoele wijn en ja, volgens mij is dit absoluut het geheim van de wijnen van Viu Manent.’