Deze keer gaat de route naar Casablanca Valley vanaf de kustplaats Valparaiso, de poort naar de oceaan. Vanuit het hotel heb ik een tour geregeld die begint bij bodega Emiliana, een organische wijnmaker. We draaien de weg op van de bodega en aan weerszijden tussen de ranken glimmen rode rozen me tegemoet. Violet paarsachtige bloemen wapperen in de wind, een paar kippen lopen verdwaald op het terrein rond.

Enrico verwelkomt ons en hij begint enthousiast te vertellen: ‘Emiliana is afgesplitst van het veel grotere bedrijf Concha y Toro, we wilden onze eigen weg bewandelen in de manier hoe we met de druivenranken omgaan. Biodynamische wijnbouw eist veel geduld voordat financiële resultaten worden behaald. Het is een grote investering en levert minder hectoliters wijn op. Maar op de lange termijn blijven onze wijnranken gezond en echt bestendig tegen ziektes en vorst.’

Natuurlijke barrières zijn aangelegd door waterplanten en struiken aan te planten voor de wijngaarden. Hier nestelen de insecten zich die anders op de druiven gaan zitten, tussen de paarse planten zoemen de beesten. Op een kleine binnenplaats liggen een aantal Peruaanse alpaca’s. Na de oogst lopen ze vrij rond om de restanten van bladeren en gevallen druiven op te eten, een jaarlijks terugkerend ritueel.

De enige echte bedreiging vormt de plotselinge vorst in het begin van de herfst, vlak voor de oogst. Tussen de ranken staan windmolens die op kritieke momenten de warme lucht van boven naar beneden laten circuleren. Enrico vertelt: ‘Een paar jaar geleden ging meer dan de helft van de oogst van Concha y Toro verloren door de vorst. Onze wijnranken zijn gezond en hebben energie, ze zijn niet moe van het spuiten met pesticiden en overleven de ijzige temperaturen.’

In het lokaal staan de wijnen voor ons klaar om te proeven. De kwaliteit is aangeduid met Reserva en Gran Reserva en eventueel de naam van het gebied. We proeven een blend van chardonnay gemengd met viognier, marsanne en rousanne. Druiven die voornamelijk in het Franse Rhônegebied voorkomen en daar niet gemengd mogen worden met chardonnay.

Het levert een ‘dik’ glas wijn op met duidelijke dominantie van chardonnay en enige houtopvoeding, niet verkeerd, maar zeker geen eenvoudig borrelwijn. De hogere rode kwaliteitswijn bestaat uit een mix van 6 druivenrassen, waaronder mourvedre ook ongekend in deze streek. De Franse jongedame die hier stage loopt, helpt met de uitspraak van dit druivenras.

Ik kom tot de conclusie dat het geheim van het succes van de wijnen van Emiliana zit in de biodynamische wijnbouw en experimenten met andere druivenrassen.