,In mijn zoektocht naar de wereld die wijn heet, ben ik in het vliegtuig naar Chili gestapt. Chili staat bekend om haar betaalbare en kwalitatief goede wijnen. Vooral het supermarktsegment met wijnen van rond de vijf euro, wordt steeds meer door de Chilenen gedomineerd. Ik vraag me af in hoeverre de productie van de betere kwaliteitswijnen ook naar Nederland kan overwaaien.

Het is warm, de taxi zoeft door de vallei, overal staan wijnranken aangeplant tot in de verste heuvels te zien. Dit is Colchagua Valley, in de wijnvolksmond ook wel ‘het Napa Valley van Chili: het gebied dat de beste druiven oplevert. De poorten openen en we rijden de laan op, het imperium van de grootste wijnmaker van Chili, Aurelio Montes, komt me tegemoet.

In de hal staat een donkerbruin glimmend houten standbeeld van een engel. Statig en vastberaden. Net zoals de eigenaar, die naar voren komt lopen, Aurelio Montes een lange man, levensgroeven lopen door zijn gezicht, flink postuur en met zijn herkenbare baseballpet op. Hij glimlacht naar me en zegt: ‘I see a familiar face.’ Een paar dagen geleden kwam ik hem op een barbecue van een andere wijnmaker tegen. Daar kwamen de caballero’s te paard aanrijden voor het oogstfeest.

Aurelio vertelt: ‘De engel is ervoor om ons te beschermen. Een van mijn partners kwam bijna om het leven tijdens een auto-ongeluk, hij reed te hard. We besloten daarom de engel in ons merk terug te laten komen als beschermheilige. Zo heet onze beste carmenere ‘Purple Angel, paars vanwege de donkere kleur van de wijn.’ Carmenere is dé druif van Chili, stevig qua structuur met in de schil aroma’s van groene paprika. Ik ben benieuwd.

Op de tafel in de zaal staan heel veel lege glazen, de airco blaast frisse lucht naar binnen. Aurelio nodigt ons uit om te gaan zitten en we proeven het volledige assortiment. In de nieuwe lijn ‘Outer Limits’ is hij op zoek gegaan naar experimenten met druivenassen om buiten de bestaande grenzen te treden. Zo maken we kennis met een nieuwe assemblage met carignan, syrah en mourvedre. Stevig, maar met ronde tannine.

Aurelio beschrijft zijn beste cuvees: ‘Montes Alpha M, cabernet sauvignon, is voor bij een gala diner, Montes Folly, syrah, komt het beste tot zijn recht bij het haardvuur, Montes Purple Angel, carmenere, maakt je wild: naakt ren je door de wijngaard.’ Ik laat deze topcuvées door mijn mond kolken. Het zijn werkelijk parels en ze kunnen in mijn beleving absoluut concurreren met hun Franse druifgenoten.

Het is de vraag of de Nederlandse consument bereid is om meer te betalen voor de Chileense wijnen dan ze gewend zijn in de supermarkt. Ik ga er in ieder geval mijn best voor doen om deze goudmijnen te promoten.