De frisse zeewind waait ferm door mijn haren. Ik zuig de schone lucht diep door mijn longen naar binnen. Het water klotst tegen de rand van de kade. Oesterschelpen liggen leeggepeuzeld op de keien, witte meeuwen krijsen eromheen. De ziltige geur van het zand doordringt mijn neusvleugels. Ik ben in Zeeland. Bij Zeeland denk ik aan verse Oosterscheldekreeft en mosselen eten. Wat ik niet wist, is dat er hier in het zuiden van Nederland ook prachtige wijnen worden gemaakt die aansluiten bij alle culinaire heerlijkheden die Zeeland te bieden heeft.

Wijnhoeve de Kleine Schorre ligt in Dreischor en heeft maar liefst tien hectare wijnstokken en is daarmee de grootste wijngaard in Nederland. De wijnhoeve bestaat sinds 2001 en heeft samen met het Luxemburgse wijnbedrijf Cep d’Or een selectie van druiven gemaakt. Het is opvallend dat hier voornamelijk de druivenrassen worden geteeld die in de Elzas voorkomen. Het zijn de druivenrassen pinot gris, pinot blanc, rivaner en auxerrois.

Auxerrois is een druivenras dat mij niet bekend voorkomt. In de Elzas zijn zeven druivenrassen waarvan vijf nobele: riesling, gewurztraminer, pinot gris, muscat en pinot noir. De niet nobele druivenrassen zijn pinot blanc en sylvaner. Ik kom erachter dat auxerrois een oud druivenras is dat vermoedelijk uit Lotharingen afkomstig is. De naam komt van het graafschap Auxerrois. De druif is zeer geschikt voor de bodem en het Limburgse klimaat.

Wijnhoeve de Kleine Schorre heeft gekozen voor druiven die goed aansluiten bij de zilte zaligheden van Zeeland zoals mosselen, kreeft, oesters, platvis, lamsoor en zeekraal. De druivenrassen die zij in hun wijngaard hebben zijn pinot gris, pinot blanc, rivaner en auxerrois. Op tafel staat voor mij deze Nederlandse wijn, hij is gemaakt van pinot blanc en auxerrois.

In het glas schenk ik een beetje wijn in, wals het vocht en ruik de geuren van Zeeland. In de smaak proef ik de frisheid van de zee die zich vertaalt in een strakke zuiverheid. Een mooie zuurgraad met een afdronk die mij doet denken aan ons Nederlandse klimaat. Voor het eerst proef ik een wijn uit eigen land. Ik ben er trots op dat er in Nederland zulke mooie wijnen worden gemaakt!