Met piepende banden rijden we door achterafstraten aan op het grote plein in de drukke stad. Eindelijk hebben we de bestemming gevonden en het is heet. Het zweet druppelt gestadig langs mijn ruggengraat, terwijl we de dozen met flessen uit de auto laden. In de kerk is het rumoerig door alle exposanten die hun stands in orde maken. Mensen lopen haastig heen en weer om op tijd klaar te zijn.

Het is koel in deze immense gotische kathedraal en dat brengt vinoloog Wytse op het idee om de rode wijn die we voor deze proeverij bij ons hebben ook koud uit te schenken. Immers, de badkuip staat vol met ijs voor de uitgestalde witte wijnen, ik doe wat ijsklontjes in de grote koperen koeler voor de rode wijn. Het is een Binz+Bratt Spätburgunder-Cabernet Sauvignon. De bedoeling is duidelijk; een verfrissend glas rood voor de bezoekers. Ik vraag me af welke rode wijn je eigenlijk koud mag drinken.

Later, in mijn zoektocht naar het antwoord op mijn vraag ontdek ik dat je in dat geval eenvoudige regels in acht moet nemen. Wanneer je een wijn koelt, versterk je het effect van de tannine en de zuren. Dit betekent voor een rode wijn dat de wijn niet teveel tannine mag bevatten. Jonge, fruitige wijnen zoals bijvoorbeeld Beaujolais of Pinot Noir zijn geschikt om te koelen. Onze rode wijn is een spätburgunder en dat is de Duitse benaming voor hetzelfde druivenras pinot noir.

Van de Duitse wijnmaker hebben we ook een witte wijn bij ons. Een uitdagende assemblage van de druivenrassen gewürztraminer en riesling. De gewürztraminer geeft het fruitige lychee-element aan de wijn en de riesling zorgt voor frisse zuren. Maar deze wijn mag juist niet te koud worden gedronken. Witte wijn die te koud is, laat weer teveel zijn zuren zien en te weinig fruit.

Het licht straalt scherp door de roodblauwe glas-in-loodramen naar binnen. De kathedraal stroomt vol met bezoekers voor deze grote proeverij. De mensen zijn zichtbaar opgelucht om vanaf het zonovergoten plein naar binnen te komen. Bij de entree worden ze ontvangen met een proefglas en de proeflijsten. Het duurt niet lang of bij de stand van E-CRU ontstaat een rij dorstige proevers voor deze fruitige koele rode wijn!