Bij iedere stap voel ik de schelpen knisperen onder mijn laarzen. Het strand is dik bezaaid met scheermesjes, de branding van de zee spoelt ze omver en werpt ze terug op het zand. De golven spelen mee in de deining, witte schuimkoppen komen dreigend omhoog en slaan met ferme slag terug in het woelende water. Het is nieuwjaarsdag, de champagne van de vorige avond bruist nog door mijn hoofd.

Ik kijk veruit over het water en in mijn fantasie zie ik Neptunes uit de zee herrijzen. Neptunes ziet er machtig uit in een lang gewaad, grijze puntige baard, een kroon tooit zijn hoofd, gouden stok met drietand statig in zijn hand. Hij is de god van de zee en heerst over alle wateren. Een beeld flitst langs mijn ogen van een langwerpige groene fles, ‘Bouteille Neptune’, in het zuiden van Frankrijk wordt hieruit de wijn Picpoul de Pinet geschonken.

Wijnen van de picpoul druif zijn levendig fris en ziltig met fijne citruszuren. De druif groeit in de wijngaarden op de steile hellingen langs de kust. Door de frisse zeewind koelt de temperatuur ’s nachts behoorlijk af, waardoor de druiven mooie aroma’s ontwikkelen en hun zuurgraad goed behouden. Achter de zee, net in het binnenland ligt het grote Bassin de Thau. Uit dit kustmeer vangen de vissers mosselen en oesters, de perfecte combinatie met deze wijn.

Picpoul de Pinet wordt daarom ook wel de ‘oesterwijn of de Chablis’ van de Languedoc genoemd. Maar de wijn heeft nog een andere bijnaam, want picpoul betekent vanuit het Frans vertaalt: bekkentrekker. Deze naam is ooit ontstaan vanwege de sterke citruszuren en het effect wat dat heeft op het gezicht van de drinker. Ik kan me er wat bij voorstellen en juist het samentrekken van de kaken geeft deze wijn zijn bijzondere karakter.

De wind waait schurend in mijn gezicht, het is koud, een koele frisse witte wijn is niet wat me op dit moment voor ogen staat, maar het beeld van Neptunes en de vorm van de fles blijven me bij. Later op een zonnige zomerse dag op een terras zullen mijn smaakpapillen deze wijn zeker een keer beleven. Verse oesters, wat citroensap en een geknepen gezicht zeggen dan: Picpoul!