In rap tempo trap ik op de pedalen van mijn oude oma-fiets. De grachten lichten op in de schemering door de lampen die losjes aan de bruggen bungelen. Nog enkele bochten te gaan. Ik ben onderweg naar de eerste avond van de cursus om mijn wijnbrevet te halen. Een nieuwe wereld, de wijnwereld, waar ik mijn zinnen op heb gezet om mijn passie te volgen en een manier om de kantoorbaan die mij twintig jaar binnenhield achter mij te laten.

We zitten met meer dan tien personen aan lange tafels in een wijnkelder. Een echte oude wijnstok komt op tafel en we duiken in de geschiedenis van de wijn. Met rode koontjes luister ik om alle informatie tot mij door te laten dringen. In het noorden van Iran vond men wijnkruiken die zijn oorsprong hadden tot 8.500 jaar voor Christus. En het vinificatieproces komt uitgebreid aan de orde. Ik weet wel dat witte wijn ook van rode druiven wordt gemaakt, maar heb me eigenlijk nooit gerealiseerd dat het vruchtvlees van druiven kleurloos is. De kleur van rode wijn komt puur uit de schil van de druiven.

En dan gaan we over op het proeven van de wijn. De vinoloog doet voor hoe je het glas vasthoudt, zet zijn neus in het glas, ruikt, neemt een slok, proeft intens en spuugt de wijn met een strakke boog in de daarvoor bestemde bak die op de grond staat. Vol bewondering zit ik te kijken, hoe krijgt hij dat voor elkaar! ‘Veel oefenen onder de douche,’ is zijn antwoord.

We beginnen met een Sauvignon Blanc uit de Loire, een druif met een hoge zuurgraad met de kenmerkende groene appel- en kruisbessensmaken in zich. Daarna proeven we een Gewürztraminer, veel zoeter in de smaak, heerlijke lychee, honing en geel fruit. Dat komt omdat de druif een lage zuurgraad heeft en meer natuurlijke suikers. Nu snap ik waar de smaakverschillen vandaan komen.

De eerste schreden zijn gezet, nu nog veel leren. In mijn zoektocht klop ik aan bij mijn wijnwinkel E-CRU waar ik goede contacten mee heb. Met spanning ga ik een gesprek aan en vol verwachting gaat er een deur voor mij open. Wytse en Paulien nodigen mij uit om blogs te schrijven op hun website. En hier ben ik en zal de komende tijd mijn lezers meenemen in mijn ontdekkingstocht in de wijnwereld!