In mijn zoektocht naar wijn speur ik altijd naar bijzondere etiketten. In de wijnwinkel kan ik uren snuffelen om in verstopte hoeken iets speciaals te vinden. Achter de grote eikenhouten vaten gaat een kastanjebruine fles schuil met daarop afgebeeld een paar monniken. Ik laat mijn ogen er over heen glijden en zie dat het een witte Châteauneuf-du-Pape is. Opvallend, want meestal zijn deze wijnen rood.

En dus ging ik op zoek naar het verhaal van deze wijn. Châteauneuf-du-Pape is vernoemd naar de paus die woonde in het kasteel in Châteauneuf. De paus liet wijnen maken, net zoals zijn geestelijke rangorde in de katholieke kerk. De wijnen kernmerken zich namelijk door drie kernwoorden: kruidig, krachtig en dominant. De vraag die mij bezighoudt is: ‘Hoe komt het dat juist op deze plek dit soort wijnen gemaakt kunnen worden?’ Het antwoord ligt besloten in drie sleutelwoorden: klimaat, bodem en druivenras. Het zijn onder andere de Syrah en Grenache Blanc die zorgen voor stevigheid in de rode en witte wijn.

Voor mij staat een fles witte Châteauneuf-du-Pape, bijzonder, want de productie van wit in het gebied is slechts tien procent. Hij komt van het Domaine des Senechaux en is uit 2009, op het etiket staan geestelijken afgebeeld en op de achtergrond het kasteel. Op de tafel liggen stukjes krabstick in een schaaltje, misschien niet zo verfijnd, maar wel één van mijn favoriete borrelhapjes. En in het voorbijgaan in de ijskast viel mijn oog op een stukje rode Franse kaas.

De wijn heeft een lichtgele kleur en ruikt naar een alpenweide die volop in bloei staat met madeliefjes en paardenbloemen. In de smaak ontdek ik kruiden, maar weet ze niet precies te omschrijven, en zoete abrikozen en amandel. Het geeft een mollig gevoel in mijn mond en naar mijn idee is de wijn mooi in balans met een licht zuurtje op de achtergrond. In het proeven van wijnen begin ik te leren dat het belangrijk is dat de suikers en zuren van de druiven in balans zijn.

De krabsticks zijn lekker, maar ik vind ze eigenlijk niet zo passen bij deze wijn die zo krachtig en prettig dominant is in haar smaak. Niet voor niets viel mijn oog op de rode Franse kaas: een puntje kaas en een slokje wijn, ik proef alle notennuances die hierdoor op de voorgrond komen. In mijn oordeel ben ik het eens: dit is écht een pauselijke wijn.